Ön itt áll:

Tools Content :

 
 

Megéri időben oltatni

Minden évben többszázezer magyar fordul influenzaszerű tünetekkel orvosához. Pedig a betegség megelőzhető lenne az időben elvégzett védőoltással. Idén már szeptember közepétől elérhető az influenza elleni oltás, hogy még a náthás időszak, illetve az első fertőzések megjelenése előtt megkaphassa a vakcinát, aki szeretné elkerülni a betegséggel járó súlyosabb tüneteket. Bár az influenza „főszezonja” még messze van, a szakemberek szerint érdemes minél előbb megszerezni a védettséget.

A 2012/2013-as szezonális influenzajárvány lefolyása nagyban hasonlított a 2011/2012-es járványhoz, későn kezdődött, viszonylag alacsony intenzitású volt és mindhárom influenzatörzs hasonló arányban okozott megbetegedéseket. A tavalyi év során körülbelül 350 000 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben elvégzett védőoltás. Népességszinten a nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság jelentős hányada kap influenza elleni oltást. A vírus ugyanis már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeztek a betegségre jellemző tünetek. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem gyakran különböző tárgyak és kezeink közvetítésével is terjed. Az influenza megelőzésében tehát nagyon fontos a rendszeres kézmosás is.

Idén már szeptember közepétől elérhetőek a Sanofi Pasteur influenza elleni védőoltásai. A korai oltást a szakemberek is ajánlják. „A gyorsaság azért nagy előny, mert még nincs itt a náthás betegségek időszaka, így jó eséllyel teljesen egészségesen juthatunk hozzá az oltáshoz. Később a kisebb fertőzések miatt sokszor addig tolódik az oltás beadása, amíg már késő lesz, hiszen a védelem két-három hét alatt alakul ki szervezetünkben.” – hangsúlyozta Dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírusos Fertőzések Osztályának főorvosa. A szakember kiemelte: „A védőoltás a most következő szezonra fog megfelelő védettséget biztosítani”

A statisztikák szerint a világ népességének hozzávetőleg öt-tíz százaléka minden évben megkapja a betegséget. Nagyon fontos az évenkénti oltás, különösen kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, sérült immunitásúak és környezetükben tevékenykedő emberek, illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Külön figyelmet érdemelnek a nagycsaládosok és az olyan családok, ahol csecsemő van. Ilyenkor a család többi tagját kell védőoltással védeni az influenzától, hogy ezzel óvjuk a még nem beoltható, 6 hónapnál fiatalabb csecsemőt.

 

A Sanofi Pasteur-ről:

A Sanofi Pasteur a sanofi csoport vakcina ágazata 2010-ben 1 milliárd adag vakcinát állított elő, amely világszerte több mint 500 millió ember immunizálását tette lehetővé. A Sanofi Pasteur, amely világszerte vezető a vakcina iparágban, 20 fertőző betegség ellen nyújt védelmet, ezzel a legszélesebb vakcina portfolióval rendelkezik. A vállalat hagyományai a vakcinák előállítása terén több mint egy évszázadra tekintenek vissza. A Sanofi Pasteur a legnagyobb, vakcinákra szakosodott vállalat. A vállalat naponta több mint 1 millió eurót fordít kutatásra és fejlesztésre. További információért kérjük, keresse fel a www.sanofipasteur.hu oldalt.

 

Kontakt:

Dr. Labancz László
Sanofi Pasteur vezető
Tel.: +36 1 505 2963
E-mail: laszlo.labancz@sanofipasteur.com

Győri Krisztina
Uniomédia Communications
Tel.: +36 70 363 2899
E-mail: krisztina.gyori@uniomedia.hu