Ön itt áll:

Tools Content :

Megelőzhető lett volna a pilisszentlászlói szamárköhögés járvány?

Magyarországon 10-30 szamárköhögéses beteget kezelnek minden évben, jellemzően csecsemőket, akik felnőttektől, nem ritkán saját szüleiktől kapják el a fertőzést. Az életveszélyes megbetegedés elkerülése érdekében az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos ajánlásában hívta fel a gyermeket tervező szülők és családtagjaik figyelmét az emlékeztető oltás beadatására, hiszen a csecsemők fél éves korukig fokozott veszélyben vannak.

Az utóbbi években a szamárköhögés elleni küzdelem egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A súlyos megbetegedés évente mintegy 300 ezer ember halálát okozza még ma is, főleg a fejlődő országokban, ahol a gyermekek nem jutnak hozzá a védőoltáshoz. A fejlett országokban a halálesetek száma a kötelező oltásoknak köszönhetően jóval alacsonyabb, de még így is az USA-ban 18, míg Angliában 14 emberéletet követelt a megbetegedés a tavalyi év során. Magyarországon a 99%-os csecsemőkori átoltottságnak köszönhetően jobb a helyzet, mégis 10-30 beteget kezelnek minden évben, jellemzően csecsemőket, akik felnőttektől, nem ritkán saját szüleiktől kapták el a fertőzést.

A szamárköhögést a Bordetella pertussis baktérium okozza, amely cseppfertőzés útján, köhögéssel, tüsszentéssel terjed. Hosszú ideig (3 hét) és rendkívül agresszívan fertőz: ha egy beteg ráköhög egy egészségesre, akkor 80-100 százalékos valószínűséggel már meg is fertőzte. A betegség a nevét a jellegzetes, hónapokig is elhúzódó köhögés után hallható, szamárbőgésre emlékeztető, húzós belégzésről kapta.

A megbetegedés leginkább a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőkre veszélyes, mert a 2,3 és 4 hónaposan kapott, három oltásból álló sorozat csak ekkorra alakítja ki a védettséget. Náluk gyakoriak a légzőszerveket (tüdőgyulladás, bakteriális fertőződés), idegrendszert (görcsök, oxigénhiány miatt fellépő agyi rendellenesség) érintő és táplálkozással (kiszáradás, hányás a köhögési rohamok után, étvágytalanság) kapcsolatos szövődmények, amelyekbe akár bele is halhatnak.

Idősebb gyermekeknél, felnőtteknél is gyakori a fertőzés, ilyenkor kevésbé veszélyes, de az ő esetükben is hosszú, súlyos, a szervezet számára rendkívül megterhelő megbetegedést jelent. A felnőtteknél is kialakul az akár hónapokig tartó, zavaró, görcsös köhögés, amely kimerültséghez vezet, főleg az álmatlan éjszakák miatt, azonban a súlyos szövődmények ritkák. A felnőttkori fertőzések azért fordulhatnak elő, mert az utolsó gyermekkori oltás mindössze tíz évig nyújt védelmet. Bár hazánk a régióban az elsők között vezette be a serdülőkori emlékeztető oltást, a 15 évesnél idősebb fiatalok és felnőttek döntő többsége potenciális baktériumhordozó lehet. A pilisszentlászlói járvány betegei is ebből a korosztályból kerültek ki.

Amerikai becslések szerint a több hétig húzódó köhögéses esetek körülbelül 30 százaléka mögött a pertussis fertőzés áll, tehát a jelenség egyáltalán nem ritka. Ha viszont csecsemő is van a családban, akkor a fertőzés elsősorban rá jelent komoly veszélyt, ugyanis a fertőzött felnőtt megbetegíti a még védtelen babát, akinél a betegség akár halálos kimenetelű is lehet. „Különösen fontos az emlékeztető oltás beadatása, ha újszülött érkezik a családba.”- mondta el Dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője. „A korai életszakaszban a kisgyermeket a fertőzéstől az úgynevezett nyájimmunitás védheti meg, amelynek feltétele, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt megszerezzék a vakcina nyújtotta védelmet, így teljes mértékben megelőzhető az akár halálos kimenetelű megbetegedés.”

Az életveszélyes fertőzés elkerülése érdekében és a pilisszentlászlói járványra reagálva az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos közleményében hívta fel a figyelmet a szamárköhögés elleni védekezés fontosságára. Az ajánlás elsősorban a gyermeket tervező szülők és családtagjaik esetében hangsúlyozza a védelem megújításának szükségességét emlékeztető oltás beadatásával, hiszen a csecsemők fél éves korukig szinte teljesen védtelenek a fertőzéssel szemben.

A Sanofi-ról és a Sanofi Pasteur-ről:

A Sanofi vezető nemzetközi gyógyszeripari vállalat, amely olyan terápiás megoldások kutatásával, kifejlesztésével és piacra juttatásával foglalkozik, amelyek az emberek életminőségének javítását szolgálják. A Sanofi részvényeit jegyzik a párizsi (EURONEXT: SAN) és a New-Yorki tőzsdén (NYSE: SNY) is.

A Sanofi Pasteur a sanofi csoport vakcina üzletága 2010-ben 1 milliárd adag vakcinát állított elő, amely világszerte több mint 500 millió ember immunizálását tette lehetővé. A Sanofi Pasteur, amely világszerte vezető a vakcina iparágban, 20 fertőző betegség ellen nyújt védelmet, ezzel a legszélesebb vakcina portfolióval rendelkezik. A vállalat hagyományai a vakcinák előállítása terén több mint egy évszázadra tekintenek vissza. A Sanofi Pasteur a legnagyobb vakcinákra szakosodott vállalat. A vállalat naponta több mint 1 millió eurót fordít kutatásra és fejlesztésre. További információért kérjük, keresse fel a www.sanofipasteur.com oldalt.

Kontakt:

Dr. Labancz László