Ön itt áll:

Tools Content :

 
 

Sajtóközlemények

Megnyíltak az influenza-oltópontok

Nagy várakozás előzte meg idén is országszerte az influenza-oltópontok megnyitását, ahol az influenza elleni védőoltás néhány perc alatt megkapható. Az Újpesti Influenza Oltópont megnyitóján Wintermantel Zsolt, a kerület polgármestere és Pierre Faury, az influenza védőoltást szolgáltató vállalat, a Sanofi magyarországi igazgatója oltatják be magukat, hogy felhívják a figyelmet az influenza elleni védekezés jelentőségére. Közeledik az influenza szezon és egészségügyi szakemberek szerint azért érdemes minél előbb beadatni a védőoltást, mert a védettség kialakulásához 2-3 hét is szükséges.

Tovább a cikkhez »2013.11.27.

 

Súlyos betegségnek tartjuk az influenzát, mégsem teszünk ellene

Miközben növekszik világszerte a veszélyes vírusmutációk okozta járványok kockázata, a magyar lakosság mégis egyre kevésbé figyel az influenza megelőzésére. A Kutatópont átfogó felmérése szerint százból csak 13 ember kér védőoltást. Az oltottsági arány még a legveszélyeztetettebb, 60 év feletti korcsoportban sem haladja meg a 30 százalékot, pedig a százezreket sújtó megbetegedés könnyen megelőzhető lenne védőoltással. A kulcsszereplő aktív felnőttek számára a védőoltás beadásának egyszerűsítése segíthet a védekezésben.

Tovább a cikkhez »2013.10.22.

 

Megéri időben oltatni

Minden évben többszázezer magyar fordul influenzaszerű tünetekkel orvosához. Pedig a betegség megelőzhető lenne az időben elvégzett védőoltással. Idén már szeptember közepétől elérhető az influenza elleni oltás, hogy még a náthás időszak, illetve az első fertőzések megjelenése előtt megkaphassa a vakcinát, aki szeretné elkerülni a betegséggel járó súlyosabb tüneteket. Bár az influenza „főszezonja” még messze van, a szakemberek szerint érdemes minél előbb megszerezni a védettséget.

Tovább a cikkhez »2013.10.03.

 

Megelőzhető lett volna a pilisszentlászlói szamárköhögés járvány?

Magyarországon 10-30 szamárköhögéses beteget kezelnek minden évben, jellemzően csecsemőket, akik felnőttektől, nem ritkán saját szüleiktől kapják el a fertőzést. Az életveszélyes megbetegedés elkerülése érdekében az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos ajánlásában hívta fel a gyermeket tervező szülők és családtagjaik figyelmét az emlékeztető oltás beadatására, hiszen a csecsemők fél éves korukig fokozott veszélyben vannak.

Tovább a cikkhez »2013.07.05.

 

Influenza védőoltások beadása

Az influenzajárvány elleni stratégia legfontosabb meghatározó tényezője a lakosság minél szélesebb körű átoltottsága. Ennek érdekében 2012. év végén a Magyar Gyógyszerészi Kamara egy olyan javaslatot tett az egészségügyi szaktárca asztalára, amely lehetővé tenné, hogy az arra alkalmas patikákban is beadható legyen a mikrotűs influenza elleni vakcina. Úgy tűnik, hogy szakmai szempontból konszenzus alakult ki, azonban a javaslat megvalósításához jogszabály módosításra van szükség. Hol tart most ez a folyamat, és ki hogyan vélekedik a gyógyszerészeknek szánt új feladatkörről? Ez iránt érdeklődtünk több, a témában illetékes személytől.

Tovább a cikkhez »2013.07.02.

 

Járványügyi aktualítások

Az utóbbi időben arról lehetett olvasni, hogy hazánkban több szamárköhögés megbetegedés fordult elő. Hogyan történhet ilyen, amikor a kötelező védőoltások része a pertussis elleni vakcináció? Többek között erről kérdeztünk meg neves infektológus szakembereket. Emellett a nyári utazások előtti hapatitis A elleni oltás fontosságáról is szó esett.

Tovább a cikkhez »2013.07.02.

 

Hepatitis a járvány magyarországon

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint 2012. márciusától kezdődően Budapesten és környékén területi Hepatitis A járvány alakult ki Magyarországon. Az év végéig 182 esetben igazolták laboratóriumi vizsgálattal a Hepatitis A fertőzést.

Tovább a cikkhez »